Hypoteční úrokové sazby i ceny nemovitostí stále rostou. Co s tím?
07. 09. 2021

Hypoteční úrokové sazby i ceny nemovitostí stále rostou. Co s tím?

Ceny nemovitostí stále rostou. Byty, domy a dokonce i chalupy a chaty se pro mnoho z nás staly luxusem, který si jen stěží bez pomoci hypotéky můžeme dovolit. A není se čemu divit. Ceny bytů za poslední dvě desetiletí rostly v průměru o sedm procent ročně, stavebních pozemků o 5,2 procenta a rodinných domů o 4,6 procent ročně.

To znamená, že se od roku 1998 do konce roku 2019 v průměru zvýšily ceny nemovitostí 4,25 krát. Jaká konkrétní čísla to budou za rok 2020 a 2021, to se teprve ukáže. Původně totiž někteří odborníci očekávali, že pandemie způsobí i pokles cen nemovitostí. Jejich prognózy se ale zatím nenaplnily.

Hypotéky a doba fixace úrokové sazby

I přes vzrůstající a často až astronomické ceny nemovitostí každý pátý oslovený uvažuje o koupi nemovitosti a to právě za pomoci hypotéky. Dosud byly totiž alespoň výhodné úrokové sazby. Ty už ale také začaly postupně růst a budou růst dál. 

Na konci roku 2021 se očekává, že se hypoteční úrokové sazby budou pohybovat mezi 2,5 až 3 procenty. Proto pokud o koupi nemovitosti s financováním za pomoci hypotečního úvěru v nejbližší době uvažujete, je vhodné volit delší dobu fixace. Třeba až na deset let. 

Vždy se ale rozhodujte s ohledem na vaši finanční situaci i budoucí plány. Pokud byste totiž chtěli nemovitost spíš jako investici a třeba ji za rok za dva prodat nebo budete hypotéku potřebovat v dohledné době konsolidovat s další hypotékou, je lepší zvolit fixaci kratší.

Pomoc od státu

V průzkumech se dnes až 80 procent dotázaných vyslovuje pro to, že by stát měl lidem v současné době pomoci snadněji získat vlastní bydlení. Nicméně málokdo ví, že stát za určitých podmínek půjčuje na rekonstrukci, koupi bytu i pořízení rodinného domu alespoň mladým rodinám. Úroková sazba činí minimálně jedno procento.

Na rekonstrukci bydlení půjčí až 600 tisíc korun, na koupi bytu nebo družstevního podílu až dva miliony a na pořízení rodinného domku až 2,4 milionu. Za mladou rodinu je považován pár s dětmi, kdy alespoň jednomu z rodičů je do 40 let.

Pandemie ceny nemovitostí nesnížila, změnili jsme se my

Respektive velká část z nás začala více šetřit a také si více uvědomovat i důležitost pojištění pro případy nečekaných životních událostí. Právě ty nejvíc ovlivňují naši (ne)schopnost plnit své finanční závazky.

Také se podepsala na našich představách o bydlení. Někteří si po dlouhém pobytu mezi čtyřmi stěnami svého bytu nebo domu uvědomili, že ho potřebují upravit nebo zrekonstruovat. Jiní zatoužili po větším bydlení, chalupě nebo domu s vlastní zahradou.

Pokud mezi ně patříte i vy a potřebujete zjistit, jaké je pro vás nejvhodnější finanční řešení, ozvěte se přes stránku s kontaktními údaji.

Jakub Janoušek
Autor: Jakub Janoušek

Dobrý den,
 
vítám Vás na stránkách. Mým úkolem je naslouchat klientům a všem, kterým jejich budoucnost není lhostejná. Pomohu Vám dosáhnout životních cílů, jako je bydlet ve vlastním, zajistit finance na studie dětí či vytvářet úspory. Zároveň však nezapomínám chránit Váš majetek vůči často ne zrovna příjemný životním situacím, kde cílem této spolupráce je zajistit vše v klidu a pohodě :-)
 
 
Jakub jako poradce životní pohody

Ve škole nás neučili, co je to finanční gramotnost, ani jak zacházet se svými penězi. Toto téma většinu lidí buď odkládá na později nebo jej neřeší vůbec. Jako poradce řeším díky individuálnímu přístupu příběh každého zvlášť. Společně pak hledáme cestu, jak najít v oblasti financí ten správný směr. A to bez dalších starostí. 
 
Jakub jako konzultant

Svět financí mě baví a neustále se v něm vzdělávám, abych znal ty nejnovější trendy.  Působím také jako konzultant a školitel. Srozumitelnou a zábavnou formou seznamuji lidi s tématy z oblasti obchodu, pojištění, investic a dalších služeb. Předávat své zkušenosti mě zkrátka baví. 

V současné době se zaměřuji na téma vytváření rezerv. S klienty pracujeme na cíli s názvem "Do pěti let milion". 
 
Jsem k dispozici každému, koho toto téma zajímá:-).
 
Využijte on-line rezervaci konzultace na tomto odkazu: https://jakub-janousek.reservio.com
 
Jakub Janoušek
poradce životní pohody

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení