Investujte správně a ochraňte své finance před inflací
17. 05. 2023

Investujte správně a ochraňte své finance před inflací

Současná doba je plná finančních výzev. Tou nejčastěji skloňovanou je inflace. Ohrožuje totiž hodnotu našich úspor. Jak se jí tedy účinně bránit a jak rozumně investovat, aby naše peníze neztrácely na hodnotě? Pojďte zjistit jak na to, aby si inflace z vašich peněz „ukousla“ co nejméně.

Spořicí účty a krátkodobé termínované vklady

Pro krátkodobou ochranu hodnoty peněz jsou ideální spořicí účty a krátkodobé termínované vklady. Také jsou vhodné pro ty, kteří chtějí mít jistotu a bojí se investovat.

Úročení spořicích účtů se v současné době pohybuje mezi 5 až 6 procenty ročně, ale abyste takový úrok získali, bývá obvykle nastavená horní hranice uložené částky. Od dosažení určité částky pak úroková sazba klesá dle podmínek jednotlivých spořicích účtů.

Stavební a důchodové spoření

Pro ty, kdo plánují dlouhodobé spoření, existují finanční produkty, které jsou podporovány státem. Tato podpora zvyšuje celkové zhodnocení vašich peněz a může být dobrým doplněním vaší ochrany peněz před inflací.

K takovým spořením patří stavební a důchodové spoření. Stavební spoření v současné chvíli nabízí státní podporu až 2000 korun za roční vklad 20 tisíc korun. U důchodového spoření stát přispívá 230 korun od úložky tisíc korun měsíčně.

Nicméně podmínky se pravděpodobně budou měnit, takže je důležité situaci u těchto dvou druhů spoření nyní sledovat.

Podílové fondy a fondy krátkodobých investic

Mezi další konzervativní investiční nástroje patří podílové fondy peněžního trhu a fondy krátkodobých investic. Tyto nástroje dlouhodobě nabízejí výrazně vyšší úrok než běžné účty a zároveň poskytují vysokou likviditu.

Likvidita je ukazatel, který vypovídá o tom, jak rychle lze investici proměnit na hotové peníze. Čím je vyšší likvidita daného produktu, tím rychleji je možné peníze získat zpět. Současně však z daného produktu očekávejte nižší výnosy.

Akcie pro vyšší zhodnocení

Pokud jste ochotni vzít na sebe vyšší riziko a získat potenciálně vyšší výnosy, vrhněte se na investování do akcií. Mějte však na paměti, že tento druh investice může být volatilní. Tedy cenově nestabilní a vysoce pohyblivý dolů i nahoru.

Jednoduchým příkladem může být pražská burza, kde akcie loni v součtu odepsaly skoro 16 procent. Nicméně je možné také investovat do akciových fondů, kde se rozloží riziko a nemusíte se přímo starat o výběr jednotlivých akcií.

Na investice do akcií a akciových fondů byste měli pohlížet především z dlouhodobého hlediska. Narozdíl o konzervativnějších produktů, které jsou vhodné pro krátkodobější nebo střednědobý časový horizont.

Další investiční varianty

Mimo tradiční formy investování jako jsou akcie a dluhopisy, existují také další alternativy. Mezi ty patří například investice do nemovitostí, investice do start-upů nebo do kryptoměn.

Investice do nemovitostí lákají stabilními příjmy z nájmu a potenciálem růstu hodnoty nemovitosti. Na druhou stranu, vyžadují větší počáteční investici a mohou být spojené s různými komplikacemi.

Investice do start-upů mohou být nesmírně zajímavé, avšak jsou často velmi rizikové, podobně jako investice do kryptoměn.

Balanc mezi konzervativním spořením a rizikovějším investováním

Nejprve je nutné si říci, že optimální investiční strategie se liší v závislosti na osobních finančních cílech, časovém horizontu a také ochotě tolerovat nebo přijmout možná rizika. Není nutné ale zvolit jen jeden přístup. Většina investorů volí kombinace obou strategií.

Tedy kombinují jednotlivé možnosti konzervativnějšího přístupu a „rizikovějšího“ investování. Díky tomu rozdělují své finanční prostředky mezi spořicí účty, termínované vklady, akcie a další investiční nástroje. Balancování umožňuje diverzifikaci, což pomáhá minimalizovat rizika a maximalizovat výnosy.

Potřebujete s investicemi a spořením poradit? Nevíte, jakou strategii zvolit? Ozvěte se mi přes stránku s kontakty.

Jakub Janoušek
Autor: Jakub Janoušek

Dobrý den,
 
vítám Vás na stránkách. Mým úkolem je naslouchat klientům a všem, kterým jejich budoucnost není lhostejná. Pomohu Vám dosáhnout životních cílů, jako je bydlet ve vlastním, zajistit finance na studie dětí či vytvářet úspory. Zároveň však nezapomínám chránit Váš majetek vůči často ne zrovna příjemný životním situacím, kde cílem této spolupráce je zajistit vše v klidu a pohodě :-)
 
 
Jakub jako poradce životní pohody

Ve škole nás neučili, co je to finanční gramotnost, ani jak zacházet se svými penězi. Toto téma většinu lidí buď odkládá na později nebo jej neřeší vůbec. Jako poradce řeším díky individuálnímu přístupu příběh každého zvlášť. Společně pak hledáme cestu, jak najít v oblasti financí ten správný směr. A to bez dalších starostí. 
 
Jakub jako konzultant

Svět financí mě baví a neustále se v něm vzdělávám, abych znal ty nejnovější trendy.  Působím také jako konzultant a školitel. Srozumitelnou a zábavnou formou seznamuji lidi s tématy z oblasti obchodu, pojištění, investic a dalších služeb. Předávat své zkušenosti mě zkrátka baví. 

V současné době se zaměřuji na téma vytváření rezerv. S klienty pracujeme na cíli s názvem "Do pěti let milion". 
 
Jsem k dispozici každému, koho toto téma zajímá:-).
 
Využijte on-line rezervaci konzultace na tomto odkazu: https://jakub-janousek.reservio.com
 
Jakub Janoušek
poradce životní pohody

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení