Zaměstnanecké benefity se mění, ale home office a stravenky jsou stále oblíbené
02. 06. 2021

Zaměstnanecké benefity se mění, ale home office a stravenky jsou stále oblíbené

To, že se spousta věcí díky pandemii změnila i na pracovištích a v zaměstnání, je naprosto jasné. Asi si nemusíme připomínat, že velká část zaměstnanců musela zůstat na home office a i ti, kteří home office předtím neznali, ho okusili na vlastní kůži. Ze žádaného zaměstnaneckého benefitu se dokonce v některých případech stalo nutné zlo. Tedy zhruba u třetiny oslovených pracovníků, kteří kvůli pandemii dlouhodobě pracovali ve svojí domácí kanceláři.

Příspěvek na práci z domova

Na druhou stranu pandemie potvrdila, že mnoha zaměstnancům i zaměstnavatelům práce na home office vyhovuje a je pravděpodobné, že budou chtít využívat této možnosti i v klidnějších obdobích. A mnohé firmy tomuto trendu už vykročily vstříc. Například tím, že začaly nebo začnou přispívat na práci z domova. Například na internetové připojení, vybavení domácí kanceláře nebo techniku.

Příspěvek na práci z domova sice zatím poskytuje jen o něco více než deset procent firem, ale očekává se, že jeho podíl v portfoliu zaměstnaneckých benefitů se bude zvyšovat.

Benefity na péči o zdraví

Mezi firmami ale i zaměstnanci současně roste také zájem o zdravotní benefity nebo příspěvky na životní pojištění. Pandemie totiž u někoho více, u někoho méně, pozměnila i naši představu nejlepších zaměstnaneckých benefitů a víc nás nasměrovala k péči o zdraví.

Mnohem víc se tak začínají objevovat benefity jako je zajištění zdravotní péče pro zaměstnance v místě pracoviště, příspěvky na nadstandardní péči, zdravotní konzultace nebo nákup léků a výživových doplňků.

Některé firmy pak prosazují i péči o duševní zdraví zaměstnanců. Covidová doba, izolace na home office i třeba soustředění se na práci s dětmi v jedné domácnosti a péče o ně, případně i o rodiče, byla a někde stále ještě je náročná. To vše zvyšuje stresovou zátěž na každého z nás.

Proto se už dnes firmy zajímají o duševní zdraví svých zaměstnanců a hledají cesty, jak jim ulevit i za pomoci benefitů. Jako je například možnost využití bezplatné a přísně důvěrné poradenské psychologické služby, která je dostupná všem zaměstnancům a často i jejich blízkým příbuzným.

Stravenky stále vedou

Přesto nejoblíbenějším benefitem jsou stále stravenky. Alespoň pro obory jako je bankovnictví, farmaceutický průmysl nebo zákaznická podpora. Ve službách a v gastronomickém odvětví nejsou tak hojně využívány.

V žebříčku nejčastěji poskytovaných benefitů se dále objevují nápoje zdarma, flexibilní pracovní doba a mobilní telefon pro soukromé účely. Oblíbenost používání mobilního telefonu a jeho procentuální zastoupení v žebříčku zaměstnaneckých benefitů je na stejné úrovni jako už zmiňovaný home office.

Jakub Janoušek
Autor: Jakub Janoušek

Dobrý den,
 
vítám Vás na stránkách. Mým úkolem je naslouchat klientům a všem, kterým jejich budoucnost není lhostejná. Pomohu Vám dosáhnout životních cílů, jako je bydlet ve vlastním, zajistit finance na studie dětí či vytvářet úspory. Zároveň však nezapomínám chránit Váš majetek vůči často ne zrovna příjemný životním situacím, kde cílem této spolupráce je zajistit vše v klidu a pohodě :-)
 
 
Jakub jako poradce životní pohody

Ve škole nás neučili, co je to finanční gramotnost, ani jak zacházet se svými penězi. Toto téma většinu lidí buď odkládá na později nebo jej neřeší vůbec. Jako poradce řeším díky individuálnímu přístupu příběh každého zvlášť. Společně pak hledáme cestu, jak najít v oblasti financí ten správný směr. A to bez dalších starostí. 
 
Jakub jako konzultant

Svět financí mě baví a neustále se v něm vzdělávám, abych znal ty nejnovější trendy.  Působím také jako konzultant a školitel. Srozumitelnou a zábavnou formou seznamuji lidi s tématy z oblasti obchodu, pojištění, investic a dalších služeb. Předávat své zkušenosti mě zkrátka baví. 

V současné době se zaměřuji na téma vytváření rezerv. S klienty pracujeme na cíli s názvem "Do pěti let milion". 
 
Jsem k dispozici každému, koho toto téma zajímá:-).
 
Využijte on-line rezervaci konzultace na tomto odkazu: https://jakub-janousek.reservio.com
 
Jakub Janoušek
poradce životní pohody

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení